Wat moet ik weten?
Als eigenaar van een woning of bedrijfspand bent u verplicht om een energielabel aan te vragen voor het moment van verkoop of verhuur. Het label geeft aan hoe energiezuinig het gebouw is en helpt bij het maken van duurzame keuzes.
In 2021 is er veel veranderd in de regelgeving rondom het aanvragen van een energielabel. Sinds dat jaar mag een energielabel namelijk alleen nog worden afgegeven door een deskundige energielabel-adviseur. Wij kunnen voor u een energielabel maken als uw woning gebouwd is voor 2021. Maar wat betekent dit nu precies en waar moet u op letten als u een energielabel wilt aanvragen? Op deze pagina vertellen we alles wat u moet weten.
Wat is een energielabel?
Een energielabel is een certificaat dat informatie geeft over de energieprestatie van een gebouw. Het label loopt van energielabel A (zeer energiezuinig) tot en met energielabel G (zeer energie-onzuinig) en is verplicht bij verkoop of verhuur van vastgoed. Het label is gebaseerd op verschillende factoren, zoals de isolatie, verwarming, ventilatie en het gebruik van duurzame energiebronnen.
Hoelang is een energielabel geldig?
Een energielabel is na afgifte 10 jaar geldig. De ‘geldig tot’-datum staat altijd vermeld op het label. Is uw energielabel verlopen? Dan is het van belang dat u een nieuw energielabel aanvraagt.
Soorten energielabels
Er bestaan zeven verschillende soorten energielabels die je woning of bedrijfspand kan krijgen. Dit zijn ze op een rijtje van meest duurzaam naar minst duurzaam:
Energielabel A (+ tot ++++);
Energielabel B;
Energielabel C;
Energielabel D;
Energielabel E;
Energielabel F;
Energielabel G.
Waarom een energielabel aanvragen?
Er zijn verschillende redenen om een energielabel aan te vragen. Zo geeft een energielabel inzicht in de energieprestatie van een woning of pand. Door te weten hoe energiezuinig een woning of pand is, kunt u gerichte maatregelen nemen om de energieprestatie te verbeteren en daarmee kosten besparen. Natuurlijk draagt u met een energiezuinig gebouw ook bij aan een beter milieu en een duurzamere toekomst.
Daarnaast zijn sinds 1 januari 2021 zijn de regels omtrent het aanvragen van een energielabel strenger geworden. Zo is het bij de verkoop of verhuur van een huis of bedrijfspand nu verplicht om de koper of huurder een energielabel kunnen tonen. Het label moet aanwezig zijn voordat u de woning of pand in de verkoop- of verhuurmarkt zet.
Bovendien kan een energielabel ook bijdragen aan de waarde van een woning of pand. Hoe zuiniger het gebouw, hoe duurzamer de koop-/huurovereenkomst. Met een duurzaam energielabel kunt u een woning beduidend aantrekkelijker maken voor potentiële kopers of huurders, omdat een energiezuinig pand ook nog eens voor lagere energiekosten zorgt.
Wat doet de energieprestatie-adviseur?
Tijdens de inspectie beoordeelt een energieprestatie-adviseur hoeveel fossiele energie uw woning gebruikt. Hij zal elke ruimte van uw woning bekijken en zal ook foto's maken van bijvoorbeeld de ketel en andere installaties die van invloed zijn op de energie waardes van uw woning. Op basis van deze informatie wordt vervolgens met speciale software een energielabel berekend.
Hoelang duurt een woning opname?
De tijdsduur van een opname is afhankelijk van het type woning. De energieprestatie-adviseur is meestal een half uur (appartement) tot 1,5 uur (hele grote woning) bezig met de opname.
Omdat er binnen de Energielabelbranche onder strenge kwaliteitseisen wordt gewerkt, gelden er vanuit de overheid de volgende spelregels:
• De opdrachtgever is eigenaar van het betreffende object of geeft de opdracht namens de eigenaar.
• De opnamegegevens, aanwezige tekeningen, meetstaten, plattegronden en installatieschema’s worden toegevoegd aan het digitale dossier. Ook worden er foto’s gemaakt van- en in het object. Deze gegevens worden 15 jaar bewaard.
• Als opdrachtgever heb je het recht om het volledige projectdossier op te vragen bij het bedrijf dat de werkzaamheden uit gaat voeren.
• De objectkenmerken die worden opgenomen in het monitoringsbestand zullen worden geregistreerd in de landelijk energielabel database van de RVO: www.ep-online.nl
• Je stemt er mee in dat de opnamegegevens doorgegeven kunnen worden aan de Rijksoverheid en aan de certificerende instelling (CI) van het bedrijf dat de werkzaamheden uit gaat voeren.
• Wanneer er een audit, ofwel een kwaliteitscontrole, plaatsvindt, dan dien je het bedrijf dat de werkzaamheden heeft uitgevoerd en de certificerende instelling nogmaals toegang te verlenen tot het object. Als dit wordt geweigerd dan kan het energielabel worden ingetrokken, hierover zal u dan worden geïnformeerd.
• Het actuele procescertificaat van de opdrachtnemer kan worden gevonden op Centraal Register Techniek.